Προϊόντα για Επιβατικά / Βαν / 4x4

Person topping up car fluids, preparing their car for winter

Winter car maintenance checklist

Πώς να προετοιμάσετε το όμημά σας: μια checklist

Winter car checklist: Fit your car with winter tires

Πώς να προετοιμάστε το όχημά σας για τον χειμώνα

Μόλις έρχεται ο κρύος καιρός, αντικαθιστάτε ενστικτωδώς την ντουλάπα σας με ζεστά παλτά, κασκόλ και πουλόβερ. Η προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για το χειμώνα δεν πρέπει να είναι διαφορετική. Τώρα είναι η ώρα να:


1.      Τοποθετήστε στο αυτοκίνητό σας χειμερινά ελαστικά

2.      Ελέγξτε την κατάσταση των χειμερινών ελαστικών σας

3.      Ελέγξτε τα υγρά 

4.      Ελέγξτε τη μπαταρία

5.      Ελέγξτε τα φώτα

6.      Ελέγξτε τις λεπίδες από τους υαλοκαθαριστήρες σας

7.      Προετοιμάστε ένα κιτ για το χειμώνα

Εκτός από τη μετάβαση σε χειμερινά ελαστικά, θα πρέπει επίσης να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για χιόνι, πάγο και θερμοκρασίες ψύξης. Ένα χειμερινό κιτ αυτοκινήτου θα σας βοηθήσει να περάσετε τη σεζόν με ασφάλεια και άνεση.

Για να σας βοηθήσουμε, ακολουθήστε τη λίστα ελέγχου με συμβουλές εποχιακής φροντίδας αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητό σας θα είναι έτοιμο για χειμερινή οδήγηση σε χρόνο μηδέν.


1. Τοποθετήστε στο αυτοκίνητό σας χειμερινά ελαστικά

Τα χειμερινά ελαστικά είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που σας έρχεται στο μυαλό κατά την προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για το χειμώνα - για καλό λόγο. Παρέχουν οδηγική άνεση και ασφάλεια στους ψυχρότερους μήνες του έτους και οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης καθιστούν ακόμη και τα χειμερινά ελαστικά υποχρεωτική απαίτηση σε συγκεκριμένες ώρες. Είναι συνήθης πρακτική να τοποθετείτε τα χειμερινά ελαστικά σας γύρω στον Οκτώβριο, αλλά μπορείτε να μάθετε πού και πότε πρέπει να αλλάξετε τα ελαστικά σας από το νόμο εδώ.

Μόλις πέσει το θερμόμετρο, το ελαστικό στα καλοκαιρινά ελαστικά σκληραίνει και η πρόσφυση μειώνεται. Με χειμερινά ελαστικά, είστε προετοιμασμένοι για σκληρές χειμερινές συνθήκες, όπως θερμοκρασίες ψύξης και παγωμένους δρόμους. Μάθετε περισσότερα για τις διαφορές μεταξύ των χειμερινών και καλοκαιρινών ελαστικών εδώ. Ανάλογα με το πού ζείτε, μάθετε αν τα ελαστικά όλων των εποχών μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση.

2. Ελέγξτε την κατάσταση των χειμερινών ελαστικών σας

Όταν τοποθετείτε τα χειμερινά ελαστικά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση - συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών! Για να το κάνετε αυτό, ελέγξτε το πέλμα του ελαστικού, βεβαιωθείτε ότι η πίεση του ελαστικού είναι σωστή και αναζητήστε τυχόν ασυνήθιστα εξογκώματα, φθορά ή γενικές ζημιές. Εάν εντοπίσετε κάτι, αναφέρετέ το στον ειδικό των ελαστικών σας.


Man removing snow from his car with ice scraper from his winter car kit

Be prepared for any cold weather surprises

3. Γεμίστε τα υγρά του οχήματός σας

 Κατά τον έλεγχο των υγρών του οχήματός σας, σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδη επιφάνεια και βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας είναι κρύος. Στη συνέχεια, ελέγξτε τα ακόλουθα υγρά και βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή αναλογία και μην υπερβαίνετε τη γραμμή μέγιστου επιπέδου:

 • Λιπαντικά
 • Υγρό υαλοκαθαριστήρων, καθώς το παρμπρίζ σας θα λερωθεί πιο συχνά το χειμώνα.
 • Αντιψυκτικό. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το αντιψυκτικό θα σταματήσει να παγώνει το νερό στο σύστημα ψύξης του κινητήρα.

4. Ελέγξτε την μπαταρία 

Εάν το αυτοκίνητό σας χρειάζεται περισσότερη ώρα για να πάρει μπροστά ή εάν τα φώτα του αυτοκινήτου σας είναι σκοτεινά, αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι είναι ώρα για μια νέα μπαταρία. Εάν δεν το έχετε ελέγξει, ο κρύος καιρός θα μπορούσε να είναι το τέλος της. Επισκεφθείτε τον μηχανικό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεστε καινούργια μπαταρία ή επισκευές.

5. Ελέγξτε τα φώτα 

Χειμερινή οδήγηση σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε βροχή, χιονόνερο και χιόνι σε μεγαλύτερες περιόδους σκοταδιού. Επομένως, θα εξαρτάστε συχνά από τα φώτα σας. Θα διατρέχετε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εάν δεν λειτουργούν. Πριν φτάσει ο χειμώνας, βεβαιωθείτε ότι οι προβολείς, τα φώτα ομίχλης, οι ενδείξεις, τα φώτα όπισθεν και τα φώτα φρένων λειτουργούν. Μόλις ξέρετε ότι είναι σε καλή κατάσταση, δώστε τους ένα καλό καθάρισμα με καθαριστικό παραθύρων ή για συγκεκριμένους επίμονους λεκέδες, τρίψτε με οδοντόκρεμα, αφήστε το να ξεκουραστεί μερικά λεπτά και σκουπίστε.

6. Ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τους ήχους από παλιές ή σπασμένες λεπίδες υαλοκαθαριστήρα κατά τη διάρκεια έντονης βροχής. Εάν οι υαλοκαθαριστήρες δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το νερό από το παρμπρίζ σας, πρέπει να αντικατασταθούν. Είναι εύκολο να αντικαταστήσετε τους υαλοκαθαριστήρες σας, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει τις σωστές λεπίδες. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε ένα συνεργείο ή μιλήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο αυτοκινήτων σας.

7. Προετοιμάστε ένα κιτ ανάγκης για το χειμώνα

Μπορεί να μην χρειαστείτε τα πάντα σε αυτήν τη λίστα έκτακτης ανάγκης, αλλά θα χαρείτε ιδιαίτερα με αυτά εάν βρεθείτε εγκλωβισμένοι:

1.    Εργαλεία αυτοκινήτου

 • Εφεδρικό ελαστικό - ελέγξτε την πίεση του αέρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα
 • Φακός
 • Σκοινί ρυμούλκησης
 • Καλώδια βραχυκύκλωσης
 • Μικρό φτυάρι
 • Οδικό αλάτι

2.     Επικοινωνία

 • Εφεδρικός φορτιστής κινητού τηλεφώνου
 • Τρίγωνο προειδοποίησης κινδύνου
 • Γιλέκο υψηλής ορατότητας (υποχρεωτικό σε ορισμένες χώρες)
 • Σφυρίχτρα


3.     Βοήθεια, ζέστη και τροφή

 • Κουτί πρώτων βοηθειών
 • Πόσιμο νερό
 • Ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα, όπως κάλτσες, γάντια, κασκόλ και καπέλο
 • Σακάκι βροχής ή πόντσο
 • Κουβέρτα fleece
 • Ζεστές, αδιάβροχες μπότες


Testing winter tires

Continental_Winter_World_WinterTireTest_Teaser_612x344

Ever wondered how we test winter tires? Learn more about every step of the tire testing process.

Διαβάστε Περισσότερα

Tread depth for winter tires

Car driving on a snow-covered road. Good tire tread is necessary for these conditions

Tread is important in every season, but even more so when roads are slippery, cold and frozen, so check your winter tires!

Διαβάστε Περισσότερα

Πίεση ελαστικών το χειμώνα

Continental_Winter_World_TirePressureInColdWeather_Teaser_612x344

Μάθετε πώς να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας το χειμώνα

Διαβάστε Περισσότερα