Προϊόντα για Επιβατικά / Βαν / 4x4

stage_image1_lg

Ετικέτα Ελαστικών Ε.Ε.

Τι άλλο θα πρέπει να εξετάζετε όταν επιλέγετε νέα ελαστικά;

Η Ετικέτα Ελαστικών της ΕΕ έχει σχεδιαστεί να παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με 3 κριτήρια. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες απόδοσης που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως:


  • Αντίσταση στην υδρολίσθηση
  • Ευστάθεια κατά την αδήγηση
  • Ακρίβεια χειρισμών και οδήγησης
  • Ανθεκτικότητα
  • Απόδοση φρεναρίσματος
  • Δυνατότητες σε χειμερινή οδήγηση

Επιπρόσθετα από τα κριτήρια της ετικέτας ελαστικών, υπάρχουν τουλάχιστον 11 σχετικοί παράγοντες οι οποίοι περιλαμβάνονται στις συνήθεις δοκιμές ελαστικών (βλ. πίνακα πιο κάτω).

Για να εγκρίνουν ελαστικά για τα νέα οχήματά τους, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέτουν αυστηρότατες προδιαγραφές για όλους αυτούς τους παράγοντες απόδοσης.

Επιπλέον, και οι δοκιμές που δημοσιεύονται ευρύτατα λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους παράγοντες και επομένως εξακολουθούν να παραμένουν εξαίρετη πηγή ανεξάρτητων πληροφοριών για τη συνολική απόδοση ενός ελαστικού.

Δήλωση - ADAC motorwelt 3/2010

"Με ισχύ από το 2012 τα ελαστικά θα φέρουν σήμανση με μία „ενεργειακή ετικέτα“ παρόμοια με αυτή που βλέπουμε στα νέα ψυγεία. Εμείς πιστεύουμε: Είναι καλό που η ΕΕ καθιέρωσε την Ετικέτα Ελαστικών για την ενεργειακή αποδοτικότητα, το κράτημα σε βρεγμένο δρόμο και τον θόρυβο. Με την ετικέτα, οι οδηγοί θα μπορούν να έχουν κάποιες πληροφορίες για τις ιδιότητες ενός ελαστικού. Τα υποχρεωτικά στοιχεία της ετικέτας όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εκτενείς και λεπτομερείς δοκιμές ελαστικών της ADAC ως την βέλτιστη πηγή πληροφοριών που θα βοηθήσει σε μία απόφαση αγοράς."
 

 

Κριτήρια ΔοκιμώνΕτικέτα ΕλαστικώνΔοκιμές Ελαστικών
Στεγνό
Ευστάθεια κατά την οδήγησηΌχιΝαι
ΧειρισμόςΌχιΝαι
ΦρενάρισμαΌχιΝαι
Βρεγμένο
ΦρενάρισμαΝαιΝαι
Διαμήκης υδρολίσθησηΌχιΝαι
Εγκάρσια υδρολίσθησηΌχιΝαι
ΧειρισμόςΌχιΝαι
Κράτημα στις στροφές ΌχιΝαι
Θόρυβος
Εσωτερικός θόρυβοςΌχιΝαι
Εξωτερικός θόρυβοςΝαιΝαι
Αντίσταση κύλισηςΝαιΝαι
ΦθοράΌχιΝαι
Στάθμη PAH* στο πετρέλαιοΌχιΝαι
Υψηλή ταχύτηταΌχιΝαι
Λεζάντα
Ναιπεριλαμβάνεται*Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες
Όχιδεν περιλαμβάνεται