Προϊόντα για Επιβατικά / Βαν / 4x4

stage_image1_lg

Ετικέτα Ελαστικών Ε.Ε.

Ιστορικό και κριτήρια

Η Ετικέτα Ελαστικών της Ε.Ε.

Από τον Νοέμβριο του 2012 είναι υποχρεωτική σε όλη την Ευρώπη η τυποποιημένη ετικέτα ελαστικών για τα ελαστικά οχημάτων: η ετικέτα ελαστικών της Ε.Ε. παρέχει πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την ασφάλεια του ελαστικού, βασισμένη σε τρία κριτήρια, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας και την μείωση της ρύπανσης.

Πως διαβάζεται η ετικέτα;

Ασφάλεια

Το ασφαλές κράτημα σε βρεγμένες συνθήκες είναι κρίσιμο για την ασφαλή οδήγηση. Η απόδοση ταξινομείται σε κλάσεις από A έως G (αν και οι κλάσεις D και G δεν χρησιμοποιούνται). Η διαφορά στην απόσταση ακινητοποίησης μεταξύ ελαστικών κλάσεων A και F μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 18 μέτρα.

Αποδοτικότητα καυσίμου

Η μειωμένη αντίσταση κύλισης εξοικονομεί καύσιμα και μειώνει τις εκπομπές CO2. Τα ελαστικά κλάσης A προσφέρουν την καλύτερη απόδοση καυσίμων, με κάθε επόμενη κλάση μέχρι την G να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων μεταξύ 0.42 και 0.56 μίλια/γαλόνι για όχημα με κατανάλωση 36 μιλίων/γαλόνι.

Θόρυβος

Αφορά στον εξωτερικό θόρυβο που προκαλεί το ελαστικό και μετριέται σε ντεσιμπέλ.
Όσο περισσότερες μαύρες μπάρες φαίνονται στην ετικέτα, τόσο πιο θορυβώδη είναι τα ελαστικά.

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη:
Η εξοικονόμηση καυσίμων στην πράξη και η οδική ασφάλεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά των οδηγών, και πιο συγκεκριμένα από τα εξής:

  • η οικολογική οδήγηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου,
  • η πίεση των ελαστικών πρέπει να ελέγχεται τακτικά για την βελτιστοποίηση της πρόσφυσης στο βρεγμένο και της αποδοτικότητας των καυσίμων,
  • οι αποστάσεις ακινητοποίησης πρέπει να τηρούνται αυστηρά. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Θέμα ετικέτας ελαστικών στο επίσημο website της Επιτροπής της ΕΕ: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm
wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label