Η Continental παρουσιάζει το όραμά της, για το cockpit οδήγησης των αυτοκινήτων στο εγγύς μέλλον.

Continental Cockpit Vision

13/12/2017
Το όραμα της Continental το cockpit οδήγησης, στο μέλλον.

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2017. Η «θύελλα» των νέων στρατηγικών γύρω από την ψηφιακή αυτοκίνηση, και ο τρόπος που ζούμε, ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένοι μέσω smartphones και άλλων συσκευών στο διαδίκτυο, οδηγούν ταχύτατα στο τέλος των παραδοσιακών μεθόδων με τις οποίες ο οδηγός λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να οδηγήσει: τα παλαιού τύπου panels οργάνων και τα λειτουργικά συστήματα πίσω από το τιμόνι, έχουν φτάσει στο τεχνολογικό αλλά και χρηστικό όριό τους.  Οι ανάγκες πλέον μάς οδηγούν σε εντελώς νέα σχεδίαση του cockpit οδήγησης, η οποία θα πρέπει να εξυπηρετήσει επιτυχώς τα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης, με τρόπο ώστε οι οδηγοί να παραμένουν ήρεμοι και να απολαμβάνουν το νέο αυτό περιβάλλον. Η γνώση αυτού του αυτοματοποιημένου μέλλοντος είναι απαραίτητη για να μείνουμε συνεπείς με όλα όσα συνεχώς μάς «παραδίδει» η σύγχρονη τεχνολογία. Κι έτσι η Continental παρουσιάζει το δικό της όραμα για το cockpit του μέλλοντος: Το Continental Cockpit Vision 2025!

«Μια ποικιλία από καινοτομίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μάς περιμένει στο δρόμο της αυτοματοποιημένης και πλήρως διασυνδεδεμένης αυτοκίνησης. Συνδέσεις που μπορούν να παίρνουν νέες μορφές, με μη αντιληπτό στις αισθήσεις του ανθρώπου τρόπο, ψηφιακοί καθρέπτες και περιβάλλοντα υποβοηθούμενης πραγματικότητας (augmented reality), θα είναι διαθέσιμα στους οδηγούς στο μέλλον», σχολιάζει ο Dr Frank Rabe, επικεφαλής της μονάδας Οργάνων & Human Machine Interfaces. Ο ίδιος προσθέτει: «Στο πλαίσιο του Cockpit Vision 2025, σας παρουσιάζουμε σχεδιασμούς που θα φέρουν, πολύ σύντομα, επανάσταση στο εσωτερικό των οχημάτων».

Μοντέλα μικτής πραγματικότητας “συγχωνεύουν” παρόν και μέλλον

Σε ένα μοντέλο μικτής πραγματικότητας, για παράδειγμα, ένα απλό κομμάτι πηλού χωρίς καθόλου όργανα, μεταμορφώνεται στο cockpit του μέλλοντος χάρη στη χρήση μιας συσκευής γυαλιών υποβοηθούμενης πραγματικότητας (augmented-reality headset). Με αυτόν τον ρεαλιστικό τρόπο, η Continental κατάφερε να μεταφέρει στους επισκέπτες του περιπτέρου της στην έκθεση ΙΑΑ 2017 τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη μοναδική εμπειρία του Vision Cockpit 2025.

Εκτός από την επαφή με τα όργανα ελέγχου και τα στοιχεία διασκέδασης που η συσκευή αυτή προσέφερε, η «οπτασία» για τους χρήστες περιείχε σύντομα σενάρια κινουμένων σχεδίων, που «ζωντάνεψαν» τις νέες, καινοτόμες λύσεις. «Μόλις οι χρήστες «βυθιστούν» στην «οπτασία», ανακαλύπτουν ότι το cockpit του μέλλοντος θα προσαρμόζεται απαλά και δυναμικά σε συγκεκριμένες οδηγικές ανάγκες», εξήγησε ο Dr Frank Fabe. Κατά την αυτοματοποιημένη οδήγηση, για παράδειγμα, κάποια όργανα ελέγχου και οθόνες θα παραμένουν κρυμμένα. Θα εμφανίζονται, όμως, όταν απαιτηθεί, χάρη στις εναλλασσόμενες, έξυπνες διασυνδέσεις. «Αυτό θα δημιουργεί ένα απολύτως ευέλικτο cockpit, που θα περιλαμβάνει τα πάντα»!

Για την Continental, το Cockpit Vision διαθέτει μια μεγάλη γκάμα λειτουργιών, για έξυπνη διάδραση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, η οποία προσαρμόζει δυναμικά και ευέλικτα το εσωτερικό του αυτοκινήτου ανάλογα με την περίσταση.

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου προσαρμόζεται δυναμικά και ευέλικτα σε διαφορετικές καταστάσεις.

Στο πλαίσιο επίδειξης της μικτής πραγματικότητας, η εταιρεία παρουσίασε ένα τιμόνι που «αποσύρεται» από την καμπίνα (ο οδηγός έμενε χωρίς τιμόνι!). Επίσης καθρέπτες που αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς εξωτερικούς καθρέπτες και που εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζεται, με επιπλέον λειτουργίες προβολών στις οθόνες τους, καθώς και προβολές υποβοηθούμενης πραγματικότητας σε αντικατάσταση του κεντρικού καθρέπτη του οδηγού.

Στο μέλλον, με τη χρήση έξυπνων χειριστηρίων αυτοματοποιημένης οδήγησης, οι οδηγοί θα μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν εάν το όχημα μπορεί, ή όχι, να οδηγήσει σε ένα δρόμο απολύτως μόνο του ή να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και μανούβρες. Επιπλέον εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν οι “διασυνδέσεις μορφωμάτων” (morphing interfaces), οι οποίες εμφανίζουν ή κρύβουν από τον οδηγό διάφορες προβολές, αλλά και το “έξυπνο παρμπρίζ”, το οποίο  αξιοποιείται συνολικά σαν οθόνη, για να παρουσιάσει πληροφορίες για διάφορα θέματα ή σημεία ενδιαφέροντος ή να προβάλει ταινίες.

Το κέντρο ελέγχου για το cockpit του “αύριο” έχει ήδη κατασκευαστεί

Για να γίνει το όραμα πραγματικότητα, η Continental έχει ήδη κατασκευάσει τα απαραίτητα μηχανικά υλικά που ελέγχουν, με μια και μόνο μονάδα ελέγχου (ECU), όλες τις συσκευές εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων του οχήματος, και επιπλέον τις κινητές συσκευές του οδηγού. H ολοκληρωμένη αυτή εσωτερική πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός έξυπνου συστήματος σύνδεσης ανθρώπου και μηχανής που, πρακτικά, ενώνει το cockpit, το οποίο λειτουργεί σαν κεντρικός computer, με τον οδηγό και τις κινητές συσκευές του, καθώς και με τους άλλους χρήστες των δρόμων, με τις κυκλοφοριακές υποδομές και τις λοιπές υποδομές δικτύωσης σε μια γεωγραφική περιοχή (cloud).

Με όλα αυτά, το όχημα μετατρέπεται σε έναν «ψηφιακό σύντροφο» και είναι πλήρως και πάντα διασυνδεδεμένο. Με μία και μόνο συσκευή, το όχημα μπορεί και χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των επιβατών, ενώ παράλληλα παρέχει λειτουργίες εξατομικευμένης πληροφόρησης (personalized cockpits) και διασκέδασης (infotainment).

Ο οδηγός βρίσκεται σε συνεχή “διάλογο” με το αυτοκίνητο – χωρίς να μιλά!

Continental: Η στρατηγική προσέγγιση του μέλλοντος της αυτοκίνησης

Για να αναπτύξει το Cockpit Vision 2025, η Continental έκανε στρατηγικές προβλέψεις για το μέλλον, μελετώντας το παρόν αλλά, κυρίως, τις μελλοντικές κυρίαρχες τάσεις της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Η έρευνα αυτή εξέτασε επτά κεντρικά σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση το 2030, αναγνωρίζοντας παραμέτρους όπως η μελλοντική κουλτούρα και ο τρόπος σκέψης των οδηγών, τα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και οι οικονομικοί παράγοντες που θα επικρατούν στην κοινωνία μετά από 10 -12 χρόνια. Κατόπιν, οι ερευνητές καθόρισαν το πιο πιθανά υλοποιήσιμο σενάριο για κάθε αγορά, και προχώρησαν σε σεμινάρια και εργαστήρια σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους, με στόχο να δημιουργήσουν τα βασικά «οράματα» για  κάθε ένα από τα επτά σενάρια. Με αυτόν τον τρόπο, η Continental κατέληξε σε συναρπαστικές ιδέες για νέα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες, με έμφαση σε ένα και μόνο: την καλύτερη εμπειρία χρήσης για τον οδηγό του μέλλοντος!

Ολοκληρωμένη εσωτερική πλατφόρμα: Το κέντρο ελέγχου του μέλλοντος