Προϊόντα για Επιβατικά / Βαν / 4x4

stage_image

Ασφάλεια

Σημάνσεις ελαστικών

Αποκρυπτογραφώντας τις σημάνσεις στα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών

06/02/2020
article_66w_image1

Σημάνσεις ελαστικών

Αποκρυπτογραφώντας τις σημάνσεις στα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών


Βλέπετε αυτές τις σημάνσεις στα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών; Αποτελούν συντομογραφίες για έναν πλούτο πληροφοριών. Η ονομασία του μοντέλου του ελαστικού είναι εμφανής και σωστή, προφανώς, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει επίσης μια ακολουθία αριθμών που υποδηλώνει τον δείκτη φορτίου, τον δείκτη ταχύτητας, τη διάσταση του ελαστικού, τη δομή του, και πολλά ακόμα εκτός αυτών.


Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που αυτές οι σημάνσεις είναι τόσο σημαντικές; Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες όταν φτάσει η στιγμή να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας. Κάθε οδηγός επιθυμεί να διατηρήσει τη βέλτιστη ασφάλεια και απόδοση όταν αγοράζει καινούργια ελαστικά. Η κατανόηση των σημάνσεων στα πλευρικά τοιχώματα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

 

Ας ξεκινήσουμε με την ακόλουθη ακολουθία των σημάνσεων ενός ελαστικού, ως παράδειγμα: 225/45 R 18 95 H


1. Πλάτος ελαστικού

Ο πρώτος αριθμός που εμφανίζεται στην ακολουθία είναι το "225". Ο αριθμός αυτός είναι το ονομαστικό πλάτος του ελαστικού (σε χιλιοστά) από το ένα πλευρικό τοίχωμα στο άλλο.


2.  Λόγος ύψους/πλάτους

Μετά την κάθετο, ο επόμενος αριθμός στην ακολουθία είναι το "45¨. Αυτός ο αριθμός είναι ο λόγος ύψους/πλάτους του ελαστικού – ουσιαστικά το ύψος του προφίλ του ελαστικού από το χείλος της ζάντας, εκφραζόμενο ως ποσοστό του πλάτους του ελαστικού. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται διαιρώντας το ύψος της διατομής του ελαστικού με το πλάτος της διατομής του ελαστικού. Συνεπώς, αν ένα ελαστικό έχει λόγο ύψους/πλάτους 45, αυτό σημαίνει ότι το ύψος του ελαστικού είναι το 45% του πλάτους του.


3.  Δομή

Επόμενο στη σειρά των σημάνσεων ενός ελαστικού είναι ένα γράμμα αντί για αριθμό. Το γράμμα αυτό υποδεικνύει τον τύπο της δομής που χρησιμοποιείται στο περίβλημα του ελαστικού, το οποίο στο παράδειγμά μας είναι το "R" και υποδηλώνει την ακτινική δομή. Άλλα παραδείγματα είναι το "B" για σταυρωτή ή το "D" για διαγώνια δομή.

Τα ακτινικά ελαστικά είναι τα πιο συνήθη ελαστικά που κυκλοφορούν σήμερα. Αποκαλούνται ακτινικά επειδή το στρώμα των εσωτερικών λινών του ελαστικού έχει ακτινικό προσανατολισμό, από τη μία στεφάνη στην άλλη, σε γωνίες ανάλογες με την κατεύθυνση περιστροφής του ελαστικού.


4. Διάμετρος ζάντας

Ο αριθμός "18" στο παράδειγμά μας αντιπροσωπεύει τη διάμετρο της ζάντας του τροχού σε ίντσες.


5.  Δείκτης φορτίου

Ο αριθμός μετά τη διάμετρο της ζάντας αντιπροσωπεύει το δείκτη φορτίου. Στο παράδειγμά μας, το "95" είναι ένας κωδικός για το μέγιστο φορτίο που μπορεί να υποστηρίξει ένα ελαστικό όταν είναι πλήρως φουσκωμένο με αέρα. Τα επιβατικά ελαστικά έχουν δείκτη φορτίου που κυμαίνεται μεταξύ 75 και 105, όπου κάθε αριθμητική τιμή αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ικανότητα φορτίου. Η ικανότητα μεταφοράς που υποδηλώνει κάθε τιμή περιγράφεται σε έναν πίνακα δεικτών φορτίου στην τεκμηρίωση για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. 


6. Δείκτης ταχύτητας 

Τελευταίο στην ακολουθία, συναντάμε το δείκτη ταχύτητας. Τα γράμματα από το A μέχρι το Z αντιπροσωπεύουν το δείκτη ταχύτητας. Κάθε γράμμα υποδηλώνει τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να διαχειριστεί ένα ελαστικό με βάση τη συνιστώμενη ικανότητα φορτίου του. Στο παράδειγμά μας, το "H" ισοδυναμεί με μια μέγιστη ταχύτητα 209 χλμ./ώρα (130 μίλια/ώρα). Ακόμα και αν ένα ελαστικό έχει την ικανότητα να αποδίδει σε αυτή την ταχύτητα, οι οδηγοί δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια ταχύτητας.


Πρόσθετες σημάνσεις

Μετά από αυτή την ακολουθία πληροφοριών, στα πλευρικά τοιχώματα ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα γράμματα και σύμβολα.

 

Στο παράδειγμά μας, υποδηλώνουν τα ακόλουθα:

7 Αυτο-υποστηριζόμενο ελαστικό Run-flat

8 Γνήσιος εξοπλισμός Mercedes

9 Κατάλληλο για συνθήκες λάσπης και χιονιού

10 Συμμορφώνεται με τα πρότυπα ασφαλείας για τα μηχανοκίνητα οχήματα του Υπουργείου Μεταφορών των Η.Π.Α.

11 Εβδομάδα κατασκευής

12 Έτος κατασκευής


Επικοινωνία
Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Κουταλιέρη, Marketing / PR /BA/ B2B Sales, EMA A.E., τηλ. 210 62 90 219, email: koutalieris@ema.gr


κ. Γιώργος Κουταλιέρης, Marketing / PR /BAB2B Sales, EMA A.E.email: koutalieris@ema.gr

210 62 90 219

Επικοινωνία
Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Κουταλιέρη, Marketing / PR /BA/ B2B Sales, EMA A.E., τηλ. 210 62 90 219, email: koutalieris@ema.gr


κ. Γιώργος Κουταλιέρης, Marketing / PR /BAB2B Sales, EMA A.E.email: koutalieris@ema.gr

210 62 90 219